Korzystając z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich zapisywaniu.
Kliknij, aby dowiedzieć się więcej o Polityce Cookies.

  OK

Kociołki żeliwne

Kociołek myśliwski żeliwny to garnek, dzięki któremu z powodzeniem przygotujesz pełnowartościowy, sycący posiłek dla Twojej rodziny i Twoich gości. W naszym sklepie internetowym Dollo znajdziesz produkty, które idealnie sprawdzą się na grilla takie jak kociołek żeliwny do gotowania wielu potraw.

Wyświetl:
Flaga
Produkty w promocji
Producent
Gwarancja
Kolor
Twój wybór: Usuń wszystko

Kociołki żeliwne – czym są i do czego służą?

Kociołek myśliwski żeliwny jest naczyniem o bardzo wysokiej odporności na ogień. Kociołek żeliwny na trójnogu możemy powiesić nad otwartym ogniem, włożyć go bezpośrednio w ognisko, a dania, które przygotowujemy wewnątrz kociołka nie przypalą się i nie przywrą do dna. Dlaczego? Bo dobrze zaimpregnowane żeliwo oddaje powoli temperaturę tworząc przy tym dania o bardzo charakterystycznym smaku. Dania z kociołka żeliwnego na ognisku są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają ciągłej kontroli składników, a ich głęboki smak jest po prostu niezapomniany. Pamiętaj, że kociołek żeliwny na trójnogu wymaga odpowiedniego przygotowania zanim zdecydujemy się na przygotowanie potraw. Gdy kociołek myśliwski żeliwny trafi w nasze ręce, warto zaimpregnować go olejem roślinnym. Zamocz ręcznik papierowy w tłuszczu i dokładnie wysmaruj powierzchnię kociołka. Korzystając z kociołka, pamiętaj że nie możemy do nagrzanego naczynia wlewać zimnego płynu – grozi to pęknięciem ze względu na dużą różnicę temperatur.

Najpopularniejsze dania z kociołków żeliwnych

Kociołek żeliwny na ognisko sprawdza się podczas przygotowania wielu potraw. Kociołek z żeliwa nadaje Twoim daniom charakterystyczny, głęboki smak. Jeśli chcesz przygotować proste danie to wypróbuj ten przepis: Wysmaruj kociołek olejem roślinnym i wyłóż go boczkiem wędzonym i liśćmi kapusty. Układaj warstwowo surowe ziemniaki pokrojone w grube plastry, surową cebulę pokrojoną w piórka oraz plastry boczku i kapusty. Między warstwami dodaj sól i dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Piecz na ognisku do zmięknięcia ziemniaków. Podawaj ze świeżym koperkiem i szklanką zimnej maślanki.
Kolejnym daniem, które jest proste i pożywne jest gulasz węgierski. Potrzebujesz mięso na gulasz – wybierz swoje ulubione – może być wołowina, jagnięcina, baranina, cebula, czosnek, kolorowe papryki, chilli, ziemniaki i pomidory z puszki lub świeże. Do kociołka należy najpierw wlać tłuszcz, obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przyprawić całość dodać bulion warzywny lub mięsny i pozostałe składniki. Gotować w kociołku na ognisku tak długo aż mięso będzie miękkie. Dania z kociołka żeliwnego na ognisku to nie tylko kiełbasiane pieczonki, dania z użyciem boczku czy mięsa. W kociołku z żeliwa możesz przygotować wiele potraw wegańskich i wegetariańskich takich jak paprykowe leczo. Gulasz węgierski będzie też przepyszny jeśli wymienisz mięso na boczniaki, które wcześniej marynowane były w sosie sojowym i papryce wędzonej. Wystarczy tylko użyć swoich ulubionych składników, aby otrzymać sycące i pyszne danie prosto z ognia.

Dlaczego warto kupić kociołki żeliwne w naszym sklepie?

Jeśli lubisz dania z grilla, ale chcesz przygotować coś wyjątkowego dla swoich gości garnek myśliwski, albo innymi słowy kociołek żeliwny to wspaniały produkt, który znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego Dollo. Posiadamy kociołki na trójnogu wykonane z wysokiej jakości, odpornego żeliwa. Żeliwo to materiał, który jest stopem żelaza i charakteryzuje się tym, że bardzo słabo przewodzi ciepło co czyni garnki żeliwne wprost idealnym naczyniem do przygotowywania gulaszy, bigosów, kapuśniaków i innych dań, które potrzebują dłuższego czasu by oddać smak wgłąb potrawy. Jeśli chcesz aby mięso, które przygotowujesz rozpadało się pod widelcem i odchodziło od kości – spróbuj przygotować je właśnie z pomocą kociołka żeliwnego. Pamiętaj, że żeliwo, a właściwie kociołki żeliwne są wrażliwe na dwa czynniki – skoki temperatury i uderzenia. Dlatego podczas gotowania nigdy nie dodawaj zimnych płynów wewnątrz kociołka, a po skończonej uczcie nie zalewaj nagrzanego naczynia chłodną wodą. To może prowadzić do pęknięcia naczynia. Po każdym użyciu wymyj kociołek i ponownie zaimpregnuj go olejem. Ten prosty zabieg sprawia, że kociołek będzie nam służyć przez wiele, wiele lat!

Jak zamówić kociołek żeliwny w sklepie Dollo?

Odwiedź nasz sklep internetowy Dollo i kliknij w kategorie turystyka i ogród. Tam znajdziesz kategorie Kociołki żeliwne. Wybierz swój ulubiony model: posiadamy kociołek żeliwny emaliowany 8l oraz jego mniejszego brata o pojemności 5l. Dodaj produkt do koszyka, wypełnij swoje dane osobowe i opłać zamówienie. Wszelkie niezbędne informacje dotyczące Twojej przesyłki znajdziesz też w swojej skrzynce mailowej. Życzymy miłych zakupów i smacznego!

Kociołki żeliwne – czym są i do czego służą?

Kociołek myśliwski żeliwny jest naczyniem o bardzo wysokiej odporności na ogień. Kociołek żeliwny na trójnogu możemy powiesić nad otwartym ogniem, włożyć go bezpośrednio w ognisko, a dania, które przygotowujemy wewnątrz kociołka nie przypalą się i nie przywrą do dna. Dlaczego? Bo dobrze zaimpregnowane żeliwo oddaje powoli temperaturę tworząc przy tym dania o bardzo charakterystycznym smaku. Dania z kociołka żeliwnego na ognisku są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają ciągłej kontroli składników, a ich głęboki smak jest po prostu niezapomniany. Pamiętaj, że kociołek żeliwny na trójnogu wymaga odpowiedniego przygotowania zanim zdecydujemy się na przygotowanie potraw. Gdy kociołek myśliwski żeliwny trafi w nasze ręce, warto zaimpregnować go olejem roślinnym. Zamocz ręcznik papierowy w tłuszczu i dokładnie wysmaruj powierzchnię kociołka. Korzystając z kociołka, pamiętaj że nie możemy do nagrzanego naczynia wlewać zimnego płynu – grozi to pęknięciem ze względu na dużą różnicę temperatur.

Najpopularniejsze dania z kociołków żeliwnych

Kociołek żeliwny na ognisko sprawdza się podczas przygotowania wielu potraw. Kociołek z żeliwa nadaje Twoim daniom charakterystyczny, głęboki smak. Jeśli chcesz przygotować proste danie to wypróbuj ten przepis: Wysmaruj kociołek olejem roślinnym i wyłóż go boczkiem wędzonym i liśćmi kapusty. Układaj warstwowo surowe ziemniaki pokrojone w grube plastry, surową cebulę pokrojoną w piórka oraz plastry boczku i kapusty. Między warstwami dodaj sól i dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Piecz na ognisku do zmięknięcia ziemniaków. Podawaj ze świeżym koperkiem i szklanką zimnej maślanki.
Kolejnym daniem, które jest proste i pożywne jest gulasz węgierski. Potrzebujesz mięso na gulasz – wybierz swoje ulubione – może być wołowina, jagnięcina, baranina, cebula, czosnek, kolorowe papryki, chilli, ziemniaki i pomidory z puszki lub świeże. Do kociołka należy najpierw wlać tłuszcz, obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przyprawić całość dodać bulion warzywny lub mięsny i pozostałe składniki. Gotować w kociołku na ognisku tak długo aż mięso będzie miękkie. Dania z kociołka żeliwnego na ognisku to nie tylko kiełbasiane pieczonki, dania z użyciem boczku czy mięsa. W kociołku z żeliwa możesz przygotować wiele potraw wegańskich i wegetariańskich takich jak paprykowe leczo. Gulasz węgierski będzie też przepyszny jeśli wymienisz mięso na boczniaki, które wcześniej marynowane były w sosie sojowym i papryce wędzonej. Wystarczy tylko użyć swoich ulubionych składników, aby otrzymać sycące i pyszne danie prosto z ognia.

Dlaczego warto kupić kociołki żeliwne w naszym sklepie?

Jeśli lubisz dania z grilla, ale chcesz przygotować coś wyjątkowego dla swoich gości garnek myśliwski, albo innymi słowy kociołek żeliwny to wspaniały produkt, który znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego Dollo. Posiadamy kociołki na trójnogu wykonane z wysokiej jakości, odpornego żeliwa. Żeliwo to materiał, który jest stopem żelaza i charakteryzuje się tym, że bardzo słabo przewodzi ciepło co czyni garnki żeliwne wprost idealnym naczyniem do przygotowywania gulaszy, bigosów, kapuśniaków i innych dań, które potrzebują dłuższego czasu by oddać smak wgłąb potrawy. Jeśli chcesz aby mięso, które przygotowujesz rozpadało się pod widelcem i odchodziło od kości – spróbuj przygotować je właśnie z pomocą kociołka żeliwnego. Pamiętaj, że żeliwo, a właściwie kociołki żeliwne są wrażliwe na dwa czynniki – skoki temperatury i uderzenia. Dlatego podczas gotowania nigdy nie dodawaj zimnych płynów wewnątrz kociołka, a po skończonej uczcie nie zalewaj nagrzanego naczynia chłodną wodą. To może prowadzić do pęknięcia naczynia. Po każdym użyciu wymyj kociołek i ponownie zaimpregnuj go olejem. Ten prosty zabieg sprawia, że kociołek będzie nam służyć przez wiele, wiele lat!

Jak zamówić kociołek żeliwny w sklepie Dollo?

Odwiedź nasz sklep internetowy Dollo i kliknij w kategorie turystyka i ogród. Tam znajdziesz kategorie Kociołki żeliwne. Wybierz swój ulubiony model: posiadamy kociołek żeliwny emaliowany 8l oraz jego mniejszego brata o pojemności 5l. Dodaj produkt do koszyka, wypełnij swoje dane osobowe i opłać zamówienie. Wszelkie niezbędne informacje dotyczące Twojej przesyłki znajdziesz też w swojej skrzynce mailowej. Życzymy miłych zakupów i smacznego!